Biblijski nauk i pogledi

Hod s Bogom»Noa je bio pravedan čovjek, besprijekoran u svom naraštaju. Noa je hodio s Bogom.«  (Post 6, 9. VB)

U biblijskoj objavi nalazimo izraz za neke ljude da su »hodili s Bogom«.  To zorno opisuje njihov duhovno blizak i dubok odnos s Bogom.

Hod s Bogom započinje Božjim pozivom koji po djelovanju Duha Svetoga dovodi čovjeka do obraćenja i pokajanja te tako započinje život s Bogom.  Iz biblijsko-reformacijska nauka i gledišta, hod s Bogom možemo opisati i približiti na sljedeći način.  Osoba hodi s Bogom ako: vjeruje u Boga;  u molitveno-biblijskom čitanju i proučavanju raste u spoznaji Boga i samoga sebe;  nastoji živjeti biblijska načela u osobnom i svakodnevnom životu;  pomaže u izgradnji Božjeg kraljevstva kroz zajednicu vjernika (molitvom, podrškom, pomoći i sudjelovanjem) otkrivajući i koristeći njihove talente i darove;  odvaja od svog materijalnog prihoda da bi izgradio Božje kraljevstvo na Zemlji.  Ovih pet duhovnih životnih načela jasno opisuju hod s Bogom.

Isus je imao savršen hod s Bogom. Samo on u svojoj božanskoj naravi ima puno zajedništvo s Bogom Ocem i Duhom Svetim. Samo on i nitko drugi može biti naš Posrednik po kojemu dolazimo k Bogu i uzor koji treba slijediti. Pravi vjernik vjeruje u Isusa i priznaje ga svojim Spasiteljem i Otkupiteljem.

Biblijska objava daje primjer i poticaj za svakodnevni hod s Bogom. »Vjerom je Henok prenesen da ne vidi smrt, a nije pronađen jer ga je Bog prenio. Naime, prije no što je prenesen dobio je svjedočanstvo da je ugodio Bogu. A bez vjere nemoguće mu je ugoditi, jer tko se Bogu približava, mora vjerovati da On postoji i da nagrađuje one koji ga traže.«  (Heb 11, 5 – 6)

Svi vjernici pozvani su živjeti svoju vjeru na takav način jer biblijsko učenje ne poznaje kastinski sustav u kojem bi jedna skupina bila bolja od druge. Vjernici su dio Božjeg kraljevstva i imaju izravnu vezu sa svojim Kraljem preko Isusa, te kroz Njega i s Njim mogu hodati s Bogom svaki dan.

Pomolimo se: Gospodine, daj nam snage, mudrosti, predanosti i ustrajnosti da hodamo s tobom svaki dan. Pomozi nam da živimo s tobom, molitvom i radom, da budemo radnici u tvome Kraljevstvu na zemlji, i u našoj Hrvatskoj! Po Kristu i s Kristom Gospodinom našim.  Amen!  (B.B.)