Biblijski nauk i pogledi

Lutherova radna etika»Moli se Bogu kao da sve ovisi o njemu, a kada završiš idi i radi kao da sve ovisi o tebi!«

»Bog ne treba tvoja dobra djela, ali tvoj susjed treba!«

»Svaki posao ima svoju vrijednost pred Bogom. Svakodnevni posao je božanski posao ili poziv. U našem svakodnevnom poslu, nebitno koliko je značajan ili beznačajan, služimo Bogu ako služimo bližnjem i sudjelujemo u Božjoj providnosti za ljudsku rasu.« 

dr. Marin Luther, kršćanski reformator


Dan Doriani u svom članku o načinu poučavanja o radu reformatora Martina Luthera zapaža sljedeće:»Luther nije razvio svoj nauk o radu u apstraktnom razmišljanju, nego u raspravi s redovništvom. Svećenici i redovnici isticali su ‘sveta zvanja’ za religiozni, posebno samostanski, rad. Vjerovali su da samostanski život daje posebne mogućnosti usavršavanja vjere kroz dobra djela, te pronalaska sigurnosti spasenja. Luther je isticao da svi kršćani čuju poziv evanđelju, Božjemu kraljevstvu, te početku za život. Svaki pošteni posao ostvaren od vjernika je poziv, a svi pozivi udovoljavaju Bogu. Luther je unaprijedio kršćanski pogled na posao u bitnim postavkama. Prvo, daje dostojanstvo svim poslovima pa čak običnim i uobičajenim. Uvažavajući seljake savjetuje ‘Ako sijete ima dovoljno redarstvenika, vojnika, sudaca… Ako ste kvalificirani trebate nuditi svoje službe!’ Drugo, on ispravlja srednjovjekovni hijerarhizam. Lutheru je isto koristan, za život društva, plemić ili redovnik (ne pravi staleške ili druge razlike jer su svi ravnopravni op.a.). Treće, dok je rimokatoličanstvo naglasilo meni usmjerene dobrobiti rada (materijalno ispunjenje potreba, nebeske nagrade, zatiranje ponosa putem rada) ‒ Luther opisuje rad kao mjesto služenja Bogu i bližnjemu!” (Dan Doriani, The Power ‒ and Danger ‒ in Luther’s Concept of Work)Kako služiti i proslaviti Boga? Poziv da gradimo Božje kraljevstvo upućen je svim vjernicima. Mnogi ostanu cio život kao Mojsije na početku: bježe, izbjegavaju, nećkaju se. Kada je Bog nazočan u životu čovjeka on mora djelovati za Boga.

Budimo jasni do kraja; svaki posao ‒ koji nije u suprotnosti s biblijskim načelima ćudoređa ‒ može biti Bogu na slavu ako se pošteno i predano radi.

A Luther bi ovako sročio: »Religija koja ništa: ne daje, ne košta i ne pati – ne vrijedi ništa!«, »Pokaži mi gdje čovjek troši svoje vrijeme i novac, i ja ću ti pokazati njegovog boga!«.