Biblijski nauk i pogledi

Duhovni voajerizam“Jer kao što je tijelo bez duha mrtvo, tako je i vjera bez djelā mrtva.” (Jak 2, 26. VB)

Današnje doba je doba duhovnog voajerizma. U širokom smislu riječi voajer je osoba koja se zadovoljava promatranjem drugih. Takova osoba nastoji  zadovoljiti svoje potrebe preko drugih bez doticaja s njima.

Duhovne voajere bi mogli opisati narodnom izrekom: “Ne bih se štel mēšati!”. Oni vole pratiti što se događa u religijskom svijetu i organizacijama ali: ne čine ništa da se išta promijeni; kritiziraju ali ne djeluje; ne odvajaju od svog vremena za Božje djelo; promatraju a ništa ne čine; promišljaju ali ne donose odluke; ne daju od svog materijalnog prihoda jer imaju “važnije” potrebe…

Duhovni voajerizam vodi u duhovnu uspavanost, obamrlost i na kraju u duhovnu smrt; takovi ostaju nijemi promatrači bez djela u Božjem kraljevstvu; duhovni voajeri možda imaju izvanjsku religioznost ali su se odrekli duhovne sile vjere koja vodi u novi život i spasenje duše.

Istinski vjernici se trebaju othrvati duhu današnjeg doba te se: duhovno probuditi, obnavljati, ustrajati u vjeri, izgrađivati svoj svjetonazor na biblijskoj duhovnosti, razvijati biblijsko-reformacijske zajednice u pravom i punom smislu kao  sudionici, a ne samo kao promatrači ili slušatelji.

“I budite izvršitelji riječi, a ne samo slušatelji zavaravajući sami sebe. Jer ako je tko slušatelj riječi, a ne i izvršitelj, taj je sličan čovjeku koji svoje rođeno lice promatra u zrcalu; jer promotri se i ode, i odmah zaboravi kakav bijaše.” (Jak 1, 22 – 24.)

Pomolimo se: “Sve su staze GOSPODNJE milosrđe i istina, onima koji čuvaju savez njegov i svjedočanstva njegova. Radi imena svojega, GOSPODE, oprosti moje bezakonje, jer ono je veliko! Tko je čovjek koji se boji GOSPODA? Njega će on podučiti koji put da izabere.” (Ps 25, 10 – 12.) Amen!