Biblijski nauk i pogledi

Uznemirenost i smirenostIsus je poručio: »Neka se ne uznemiruje srce vaše! Vjerujte u Boga i u mene vjerujte!« (Iv 14, 1.)

Od početka rata, razaranja i zaposjedanja Ukrajine napredni svijet ostao je zatečen, zgrožen i uznemiren. Koronska pandemija se nije smirila a nemir, nesigurnost, rat i razaranje nedaleko Hrvatske su započela. Nas je, koji se sjećamo slika Domovinskog rata, podsjetilo na narodnu izreku: »Vrag nikad ne spava!«…

Ponekad je teško skrenuti pogled sa životnih okolnosti zato što uznemiruju pa čak i deprimiraju. Isusov mir nije uvjetovan društvenim i ekonomskim blagostanjem ili nedaćama – nego vjerom u Boga! Kao što promatramo životne okolnosti isto tako i upornije trebali bi usmjeriti duhovni pogled na Krista. Bez obzira na očni vid, ako budemo gledali duhovnim očima vjere u Krista, uvidjet ćemo i spoznat duhovna prostranstva koja unose nadu i mir. Spoznati ćemo: nismo izgubljeni, ostavljeni ni sami. S nama je Isus, izvor duhovne nade i snage.

Podsjetimo, zapamtimo i ponavljajmo Isusove riječi: » Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Ja vam ga ne dajem kao što svijet daje. Neka se ne uznemiruje srce vaše i neka se ne straši!« (Iv 14, 27.) B.B.