Biografije

Ruta: Primjer pobožne žene

Tulipan


»Onda žene rekoše Noemi: ‘Blagoslovljen bio Gospod koji ti danas nije uskratio skrbnika! I prodičio njegovo ime u Izraelu! On će biti tvoja utjeha i potpora starosti tvojoj; jer ga rodi snaha tvoja koja te ljubi i koja ti vrijedi više od sedam sinova.’« Rut 4, 14 ‒ 15.


Betlehemska je obitelj zbog ekonomskih problema odlučila otići iz svoje i nastaniti se u drugoj zemlji (Moab) te su tamo započeli novi život. Supružnici Emilek i Noemi s dva sina (Mahlon i Kiljon) nastanili su se u obećavajućemu mjestu.

Njihova je idila kratko trajala, a vrlo brzo nakon što su došli umire Emilek. Sinovi su odrasli te se oženili, ali su i oni umrli, a Noemi je ostala udovica sa dvije snahe (Orpa i Ruta). Nakon obiteljske nesreće odlučila se vratiti u rodni kraj, te predložila snahama da se vrate u svoj zavičaj. Orpa je prihvatila prijedlog, a Ruta je ovim riječima opisala svoju odluku: »Nemoj me tjerati da te ostavim i odem od tebe: jer kamo ti ideš, idem i ja, i gdje se ti nastaniš, nastaniti ću se i ja; tvoj narod moj je narod, i tvoj Bog moje je Bog!« Rut 1, 16.

Najzanimljiviji dijelovi njezina života opisani su u starozavjetnoj knjizi naslovljenoj po njezinom imenu (Ruta). Svrstava se u red povijesnih knjiga, a izvorno je bila dijelom Knjige o Sucima. Biblijski pisac događaje smješta u vrijeme Sudaca. Oni obilježavaju značajan dio starozavjetne povijesti u trajanju od četiristotinjak godina i djelovanja trinaest sudaca. Rutin stav i predanost vjeri u Boga ostaviti će velikoga traga na povijesni tijek, a ona će postati i ostati trajan primjer kako se obraćenjem i vjerom Bogu, predanošću i ustrajnošću može puno postići. Ruta je primjer obraćenice, a poticaj stoji u tome da duhovni život mora biti temeljen na pokajanju i obraćenju Bogu. Bog će je blagosloviti, i njezinu nesreću preokrenuti u blagoslov. Tako je i u životu, Bog tijek života vjernika usmjerava u blagoslovljen i sretan život!

Ruta pokazuje jedan od putova obraćenja, i duhovne kušnje koje se mogu javiti. Naime na prijedlog da se vrati u kumiropoklonički život svoje obitelji ona svjesno i savjesno odbacuje ono što ne valja. Iako je pozvana da se vrati na stare običaje i poganski život svoga naroda, ona to odbacuje i želi biti dijelom Božjeg naroda i vjere u Boga. Ona je primjer istinskog obraćenika koji postaje dijelom Božjeg naroda (danas su to kršćani), te odbacuje sve poganske predaje i običaje jer zna što je bolji put (vjera u Boga). Ruta pokazuje da se istinska vjera očituje u Bogu, a sve ono što odvodi od Boga i vodi bezboštvu ili krivovjerju je put duhovne propasti. Ruta pokazuje sveopću vjeru, a to se može iščitati tek nakon što se shvati povijesne i društvene okolnosti. Naime, ona potječe iz naroda (Moapci) koji nije bio omiljen, često i u ratovima sa Izraelom, stoga su nerijetko bili označeni. Ruta se je, mudrim ponašanjem, pobožnošću, predanim radom i ustrajnošću, spojila s zajednicom i uspjela. Dobiti će i sina Obeda, on je otac Jišaja, a ovaj otac kralja Davida. Iz današnjeg kuta gledanja to ne izgleda kao veliki uspjeh, no ako se zna kako je krenula i da je bilo puno čimbenika usmjerenih protiv nje može se zaključiti da je njezina konačnica vrlo uspješna.

Ruta je pravi primjer vjere i pobožnosti koje vode u blagoslovljenu budućnost.


Autor: Branimir Bučanović