Biblijski nauk i pogledi

Božje sjeme

Tabor

Usporedba o sijaču, koji sije sjeme (čit. Lk 8, 5 ‒ 15), govori o načinima odgovora na Božje istine. Daje slikovite opise i zanimljive poruke.

Sjeme su poruke Svetoga pisma ‒ Riječi Božje ‒ koje padaju na četiri vrste zemljišta. Zemlja je slikoviti opis ljudskog srca, i odgovori ljudi na poziv koji Bog upućuje kroz poruke Biblije. Pojedince se opisuje kao sjeme pored puta. Zanimljivo kako se zatiranje tog sjemena pripisuje poglavici zloduha ‒ Đavlu. On i danas na različite načine zatire, razvodnjava i uništava vjeru u Boga. Apologeti antikrista su svi oni koji priječe vjeru u Boga ili ju žele izbaciti iz društva i srca čovjeka, a vjernike izdvojiti iz društvenih tijekova. Neke ljude se opisuje kao sjeme na kamenitom putu na kojemu je malo zemlje. Plod koji tamo izraste ‒ nema budućnosti. To su oni koji čuju i s radošću primaju poruke vjere, ali kada nastupe kušnje prestanu vjerovati. Odriču se vjere u Boga kako bi po cijenu duše »spasili« tijelo. Pojedince se opisuje kao sjeme koje je palo u trnje. Trnje raste sa sjemenom, ali ga zagušuje i na kraju uguši. Trnje današnjega doba je borba i okupiranost za materijalnu sreću. Obmana,  o sreći kada se  ima puno prolaznog, zaokuplja čovjeka današnjice. Utrka za novcem, karijerom, i materijalnom srećom je kao jutarnja rosa, tek što ju vidiš i dotakneš ‒ iščezne! Ta utrka postaje bjesomučna jurnjava koja završi u cilju prazne-izmučene duše. Dobra zemlja je čovjek otvoren za Boga i Sveto pismo. To je sjeme koje pada na dobru zemlju tj. Riječ Božja u srcu čovjeka koji čuje, primi i promiče Božje istine. U vrijeme: nesigurnosti, prevrata, obmana, razočarenja, i površnosti ‒ čovjeku treba duhovna sigurnost i nada koju daje vjera u Boga!

Otajstva Božjega kraljevstva dana su vjernicima, a poruke se navještaju svima. Put spasenja ‒ kako ga je Bog odredio ‒ temelji se na objavi riječi tj. evanđeoskoj poruci; ali i Duhu Svetom odnosno unutarnjem prosvjetljenju. To se ne može stvoriti od čovjeka, nego je božansko djelo. Većina sjemena, tri četvrtine, propada. Dakle, manji broj primi, vjeruje te donosi ploda za Boga. Ova istina je poticaj na ustrajavanju, u širenju Božjega kraljevstva, i činjenici da će istinsku vjeru ispovijedati samo manji dio.

Gospodinova usporedba potiče na slušanje, promišljanje i prihvaćanje istina o Bogu. Vjera u Boga je najvažnija odluka koju možemo donijeti za sebe. Donosi nadu koja daje sigurnost, u sadašnjem, za vječni život!

Autor: Branimir Bučanović