Vijesti

Predstavljanje knjige

Ilustracija: Knjiga o Isusu

Dana 26. lipnja 2016. u 17:00, održano je: Bogoštovlje, predstavljanje knjige Gospodin Isus Krist – život i nauk, agape, i druženje. Nazočni su bili vjernici i gosti.

Autor knjige je Branimir Bučanović, koji u 19 poglavlja, na 53 stranice donosi dijelove nauka i scene iz života. Osvrće se na biblijsko, povijesno i kulturološko okružje koji su povezani sa životom i naukom. Želja je autora približiti Gospodina Isusa Krista, na temelju Svetoga pisma.

U prvom poglavlju, Sažeto o Isusu, ističe slijedeće: “Isus je rođen u skromnim uvjetima. Roditelji su mu bili siromašni, a on je veći dio svoga života proveo u galilejskom gradiću. Kada mu je bilo tridesetak godina počeo je službu propovjednika Radosne vijesti. Djelovao je tri godine, te na kraju bio pogubljen na okrutan i sramotan način. Imao je mnogo sljedbenika, ali samo nekoliko izabranika. Mnogi su ga slijedili zbog vjere, a neki zbog nade kako će im ispuniti želje.

Njegova se poruka sažima sloganom: ‘Obratite se i vjerujte približilo se Kraljevstvo nebesko!’ (usp. Mk 1,15. Mt 4,17.). Kako je moguće da je ta poruka postala najveća svjetska religija, kako su evanđeoske poruke uspjele promijeniti milijune ljudi i tko je Isus Krist?

Biblija o njemu svjedoči na sljedeći način. Bog se u punini vremena objavio i pokazao put spasenja. Isus je kruh života, jer kao što se bez hrane ne možemo tako i bez njega ne možemo duhovno živjeti. Krist je Riječ Božja, jer kao što se bez riječi ne može svijet razumjeti, tako se bez Njega ne može istina spoznati. On je od početka jer je početak svega. Prije nego što je svijet stvoren Krist je postojao, jer nema početka niti kraja. Njegove su riječi iscjeliteljske jer su poruke koje donosi od Boga nadahnute. On je Božji poslanik; najveći, jedini i posljednji! Isus je odabranik Božji, jer je Bog odredio da bude konačna, najveća, i jedinstvena objava. Po Kristu se Boga spoznaje jer je u njemu punina Stvoritelja svega!

Isus je svjetlo svijeta, jer kao što svjetiljka tamu obasjava tako On put vjere pokazuje. Isus je ponudio savršenu nadu, jer nada u Boga nikada ne razočarava. On je put, istina i život zato da bi znali kojim putem ići, koju istinu vjerovati, te kako život vječni imati!

Isus je dobar pastir jer se uvijek brine za svoje, te im duhovno vodstvo daje. Iako je na svijet došao od žene rođen, njegova je domovina Kraljevstvo nebesko mjesto vječnog prebivališta svih onih koji u Njega vjeruju. Iako se sa grješnim čovjekom poistovjetio On je bez grijeha bio. Bog je jedno sa Isusom, a to je jedinstvo neuništivo, vječno i jedinstveno!

On je Sin Božji jer je iste biti kao Bog. Kada se kaže da je od Boga rođen time se želi reći kako je biti Božje, iste one koju ima sveznajući, svemogući, i sveobdržavajući Stvoritelj svega. Bog kroz Bibliju koristi riječi kako bi vječne istine čovjeku otajstveno, jednostavno i jasno objavio.

Isus je Spasitelj svijeta. Spasenje je potrebno svim ljudima, jer se vječnost dobiva samo po vjeri i kroz vjeru u njega. Spasenje je biblijski pojam kojim se podrazumijeva kako je čovjeku potreban pomoćnik ne bi li mu pomogao da iz kruga zasljepljenosti i propasti pronađe put radosti, spasenja i smislenosti. Isus je taj put spasenje, po vjeri i kroz vjeru u njega može se dobiti izravan put do Boga.

Isus je žrtva pomirnica, jednom jedna, za svagda i svakoga, kako bi se kroz njega i po njemu procjep između Boga i čovjeka premostio. On je umro za sve ljude kako bi svi u njemu i kroz njega imali put do Boga. U grob su ga položili, ali ga smrt nije sputala. Uskrsnuo je i smrt pobijedio. Ako se mi odreknemo njega on se neće odreći nas; jer se ne može odreći sebe i svijeta kojega je stvorio. Zato je po njemu, u njemu i kroz njega smisao i svrha života ispunjena!”

Nakon programa nazočni su ostali na druženju uz agape.