Biblijski nauk i pogledi

Tjelesno i duhovno iscjeljenje

Ilustracije: Pogled na Hrvatsko Zagorje


Evanđelista Marko opisao je događaj (susret, iscjeljenje, razgovor i pouku) koji se zbio u Kafarnaumu, na obalama Galilejskog jezera (čit. Mk 2, 1 ‒ 12).

Bilo je to u vrijeme kada je Isusova služba postala prepoznatljiva, a mnoštvo dolazi, u njegovu kuću, čuti pouku. Među njima je bilo pet prijatelja od kojih je jedan bio oduzet. U želji da pomognu, i nadi da će ozdraviti, četvorica se penju na krov kuće i oduzetoga spuštaju pred Isusa. Na iznenađenje nazočnih ‒ i zbog njihove vjere ‒ Isus ozdravlja uzetoga. Sve ovo ne bi bilo popraćeno negativnim reakcijama, da nije izgovorio: »Sinko! Oprošteni su ti grijesi!« Tamo su bili pismoznanci, dobri poznavatelji Mojsijevih spisa, koji su Gospodinove riječi proglasili bogohuljenjem. Smatrali su da Sveto pismo ne poznaje milosrđe, a Isusa zanesenim sunarodnjakom i samoproglašenim propovjednikom.

Gospodin Isus Krist je pokazivao suosjećanje te brigu za čovjekovo tjelesno i duhovno zdravlje. Zapis iz službe skreće pozornost na Božje djelovanje prema čovjeku: On iscjeljuje i oprašta grijehe ‒ obnavlja čovjeka!  Tjelesna obnova je u središtu čovjeka, to je razumljivo, jer je čovjek, i materijalno biće. Isus je mnoge iscijelio; ali ne uvijek i ne sve! Često se zbog vjere bolesnika dogodilo ozdravljenje, ali u ovom slučaju i zbog vjere prijatelja. Ponekad je nevjera bila očita unatoč činjenju Božjih čuda, a to je vidljivo u Kafarnaumu (čit. Lk 10, 13 ‒ 15). Potrebno je vjerovati u Boga i moć iscjeljenja, a svatko tko ima zdravstvenih problema može od Boga ‒ u molitvi s vjerom ‒ tražiti pomoć. Bog iscjeljuje i danas kao što je to činio i nekad! No; krivo bi bilo misliti kako će svatko ozdraviti i da Bog ispunjava sve čovjekove želje. Po pitanju fizičkog zdravlja i ozdravljenja kratko i jasno: ako je osoba bolesna treba imati vjeru i nadu u Boga, moliti, koristiti medicinska iskustva i lijekove, ali znati da je Božja volja presudna u svemu. Zato treba prihvatiti sve životne okolnost i stanja te živjeti s vjerom u Boga!

Duhovna je obnova u središtu Gospodinova djelovanja. Isus duhovno ozdravlja tako što oprašta grijehe! Grješnost, kao stanje čovjeka, je duhovna bolest iz koje proizlaze sve bolesti, ratovi i društveni neredi. Različita je u djelovanju i djelima, ali je svojstvena svima ljudima. Grješnost je naslijeđeno stanje za koje postoji duhovna pomoć. Ona dolazi od pravoga pomoćnika ‒ Gospodina Isusa Krista! Duhovna pomoć vodi u duhovnu obnovu koja je uvjetovana priznavanjem svoje grješnosti Bogu. Spoznaja Boga počinje kad čovjek prizna potrebu za Bogom te se utvrđuje: Svetim pismom, molitvom, vjerom, Bogoštovljem, i duhovnim zajedništvom.

Duhovna obnova je ključ sretnoga i blagoslovljenoga života. Preporođena osoba ima ‒ smislen, svrhovit i cjelovit život ‒ u punom i pravom smislu. Poticaj je da se vjerom u Boga, te iskrenim pokajanjem čovjek odvaži na duhovno putovanje i život s Bogom!


Autor (tekst i ilustracija): Branimir Bučanović