Vijesti

Zvonarski koncert

Zajednica je 29. lipnja 2104. u 17:00 organizirala Program u cilju duhovne obnove (koncert, biblijska čitanja i poruke). Koncert je izveo zbor zvonara Prezbiterijanske crkve iz Pittsburgha. Zbor Crkvene općine ima 14 zvonara koji izvode različite pjesme, a cijeli repertoar ima oko 2 sata programa. Izveli su više djela, a program je trajao pedesetak minuta. Zbor je imao turneju po nekoliko država Europe: Češka, Slovačka, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Mađarska. Nastupe su organizirali po zajednicama, institucijama te na otvorenim prostorima.

Pastor je pripremio dvije biblijske poruke: Temelj vječne objave Boga i Nada u života Kristu koju u cijelosti donosimo: “Nedavno je jedna poznata medijska kuća objavila vijest. Temelji se na istraživanju predstavljenom u jednom psihijatrijskom časopisu. Iznosi se kako je, posljednjih godina, u Europi i Sjevernoj Americi kao direktna posljedica ekonomske krize dodatno porastao broj samoubojstava. Više od 10 tisuća slučajeva su direktno povezani gubitkom materijalne sigurnosti.

Mnogi pronalaze smisao svoga života u gomilanju materijalnih stvari, izgradnji karijere te utrke za ostvarivanjem vječne sreće kroz prolazne stvari i sumnjive stvarnosti. Kad u tome ne uspiju ili ne ostvare zacrtane planove njihovi životi se urušavaju, a tragedije su posljedice takovih sjenovitih snova.

Zbog teške stvarnosti potrebno se ojunačiti i prenijeti poruku nade. Evanđelja donose poticaje koje pomažu čovjeku u cjelovitom sagledavanju sebe i stvarnosti. Isus ne negira i ne dobacuje materijalnu stvarnost, nego u prolazno donosi duhovno i vječno. Isusov nauk usmjerava čovjeka na ostvarivanje kroz školovanje, posao, karijeru, ali podsjeća kako postoji viši smisao života koji se sastoji u vjeri. Vjera u Boga daje čovjeku potpuni smisao i cjelovitost!

Gospodin Isus Krist, koji je konačni i najveći Prorok, učitelj Istine te utjelovljena Riječ Božja sažeto je poručio: ‘Tko dolazi k meni, neće ogladnjeti; tko vjeruje u mene, neće ožednjeti nikada!’ (Iv 6,35). Naglašava duhovnu dimenziju kako temelje sretnog, i smislenog života. Današnje društvo nudi materijalizam i konzumerizam kao religije novoga doba; kroz njih se nudi rješenje za sve čovjekove probleme, no stvarnost života pokazuje suprotno! Bog čovjeku nudi puninu života koja se temelji na molitvi i spoznaji.

Razumljivo je i pitanje: Kako doći do Boga? Pisac poslanice Hebrejima ovo je poručio: ‘Bez vjere nemoguće je omiljeti Bogu jer tko mu pristupa, vjerovati mora da postoji i plaća onima koji ga traže.’ (Heb 11,6). Na to se nastavlja i sljedeća biblijska poruka: ‘Vjera je već neko imanje onoga čemu se nadamo, uvjerenost u zbiljnosti kojih ne vidimo’ (Heb 11,1). Jednostavno i jasno se može zaključiti: vjera u Boga daje cjelovitost čovjeku, sa vjerom se ostvaruje punina života; jer se pored materijalnog dobiva i duhovno.

Navedeno uvodi u nadu sadašnjeg za vječni život. Kršćanstvo je u tom smislu punina objave, spoznaja Boga, a vjera daje nadu za život! Život može i treba biti smislen, ali smisao valja tražiti u vječnim, ne u prolaznim stvarima te istim takvim stvarnostima. Kada se tako pristupa onda čovjek dobiva puni i pravi smisao.

Okolnosti života često pritišću; ali ne treba gubiti nadu, jer beznađe nije rješenje. Stoga, u strci, zbrci i pritiscima života uvijek se valja držati točnog duhovnog kompasa – Krista Isusa – i njegova nauka!”

Nakon programa održano je zajedničko druženje uz domjenak. Foto i video utiske koncerta možete pogledati u nastavku.