Reformacijski nauk i pogledi

Brak: Redefiniranje i definiranje

Ilustracija: Mladenci

Nedavno je jedna tvrtka za proizvodnju pametnih telefona, u želji da približi svoj proizvod što većem broju ljudi osmislila slogan koji, otprilike, glasi ovako: Mobitel kao životni suputnik! U želji za približavanjem ideja i prodajom proizvoda nameće se poznata poruka s potpuno drukčijim značenjem.

Iako se čini suvremeni, pa samim time, inovativnim zapravo je to prastari način koja bi se mogla opisati izrekom: »Protivnika porazi njegovim oružjem!« U posljednje vrijeme vrlo se nasrtljivo nameću poznati pojmovi sa potpuno iskrivljenim i drugačijim značenjem. Sve do nedavno vjerovali smo da su životni suputnici bračni drugovi, ali vidimo da je to nekima i mobitel. Možda će se uskoro pojaviti inicijativa da se ova zajednica legalizira i proglasi brakom jer ako je netko nekome životni suputnik onda bi mogli zaključiti da mu je bračni drug.

Želimo podsjetiti što je to brak, a tome pomaže reformirani nauk. »Brak je lijek za nesuzdržljivost koji je ustanovio Gospod Bog i izobilno blagoslovio, volja mu je da žena i muškarac čeznu jedno za drugim nerazdvojno i žive zajedno u punoj u ljubavi i slozi (…) Naučavamo kako brakove treba sklopiti u strahu Gospodnjemu i ne protiv zakona koji zabranjuju određeno krvno srodstvo kako brak ne bi bio incestuozan. Nadalje, supružnici moraju biti sveti i vrlo vjerni, pobožni, puni ljubavi i čistoće. Zato se trebaju čuvati svađa, razdora, požude i preljuba. (…) Roditelji djecu trebaju odgajati u strahu Gospodnjem i trebaju se skrbiti za svoju djecu prisjećajući se riječi apostola: ‘Ako se tko za svoje, osobito za ukućane, ne brine, zanijekao je vjeru; gori je od nevjernika’ 1. Tim 5, 8. Trebali bi svoju djecu poučavati časnim poslovima ili zvanjima da bi se jednoga dana sami uzdržavali. Trebaju ih čuvati od lijenosti i u svemu se održati u istinskoj vjeri Gospodnjoj, kako im ne bi nedostajalo pouzdanja ili da zbog prevelike sigurnosti ili prljave pohlepe postanu nepošteni i bezuspješni.« (II. HV XXIX)

Na kraju vrlo jasno do kraja; zbog pomutnje pojmova potrebno je podsjetiti na poznate od Boga određene, i prirodom zadate činjenice. Brak je zajednica muškarca i žene, a iz nje može nastati obitelj. Obitelj je temeljna ćelija i sigurnost svakoga društva. Zbog toga takav brak treba: štititi, promicati i poticati!

Autor: Branimir Bučanović