Biblijski nauk i pogledi

Nada u Bogu


Jedna je medijska kuća objavila činjenice, koje se temelje na istraživanju predstavljenom u jednom psihijatrijskom časopisu, da je kao izravna posljedica ekonomske krize dodatno porastao broj suicida.

Mnogi pronalaze “smisao” svoga života u gomilanju materijalnih stvari, izgradnji karijere te utrke za ostvarivanje vječne sreće kroz prolazne stvari i sumnjive stvarnosti. Kad u tome ne uspiju ili ne ostvare zacrtane planove njihovi životi se urušavaju, a tragedije su posljedice takovih sjenovitih snova.

Biblijski zapisi donose poticaje koji pomažu čovjeku u cjelovitom sagledavanju sebe i stvarnosti. Isus ne negira i ne odobacuje materijalnu stvarnost, nego u prolazno donosi duhovno i vječno. Isusov nauk usmjerava čovjeka na ostvarivanje kroz školovanje, posao, karijeru, ali podsjeća kako postoji viši smisao života koji se nalazi u vjeri. Vjera u Boga daje čovjeku potpuni smisao i cjelovitost! Gospodin Isus Krist, koji je konačni i najveći Prorok, učitelj Istine te utjelovljena Riječ Božja sažeto je poručio: »Tko dolazi k meni, neće ogladnjeti; tko vjeruje u mene, neće ožednjeti nikada!« (Iv 6, 35.) Naglašava duhovnu stvarnost kao temelje sretnog, i smislenog života. Današnje društvo nudi materijalizam i konzumerizam kao religije novoga doba; kroz njih se nudi rješenje za sve čovjekove probleme, no stvarnost života pokazuje suprotno!

Bog nudi čovjeku puninu života koja se temelji na molitvi i spoznaji. Razumljivo je i pitanje: Kako doći do Boga? Pisac poslanice Hebrejima ovo je poručio: »Bez vjere nemoguće je omiljeti Bogu jer tko mu pristupa, vjerovati mora da postoji i plaća onima koji ga traže.« (Heb 11, 6.) Na to se nastavlja i sljedeća biblijska poruka: »Vjera je već neko imanje onoga čemu se nadamo, uvjerenost u zbiljnosti kojih ne vidimo.« (Heb 11, 1.)

Jednostavno i jasno može se zaključiti: vjera u Boga daje cjelovitost čovjeku, s vjerom se ostvaruje punina života; jer se pored materijalnog dobiva i duhovno. Naznačeno uvodi u nadu sadašnjeg za vječni život. Kršćanstvo je u tom smislu punina objave, spoznaja Boga, a vjera daje nadu za život! Život može i treba biti smislen, ali smisao valja tražiti u vječnim, ne u prolaznim stvarima te istim takvim stvarnostima. Kada se tako pristupa onda čovjek dobiva puni i pravi smisao.

Okolnosti života često pritišću; ali ne treba gubiti nadu, jer beznađe nije rješenje. Stoga, u strci, zbrci i pritiscima života uvijek se valja držati točnog duhovnog kompasa ‒ Isusa Krista i njegova nauka!


Autor (tekst i fotoilustracija): Branimir Bučanović