Video

VIDEO: Evangelički znak i značenje

Lutherova ruža: evangelički znak

Ponekad se na: slikama, štitovima, germanskim gradskim pečatima, okovratnicima ili Evangeličkim crkvama može vidjeti znak koji se veže za reformatora Martina Luthera († 1546.). Pojedini će luterani s ponosom isticati amblem, a mi ćemo pojasniti njegovo evanđeosko značenje.

Martin Luther je osmislio znak ne bi li s lakoćom pojasnio temeljne poruke Evanđelja i svoga nauka. Dana 8. srpanja 1530. u pismu, kojega je napisao u Koburgškom dvorcu, pojasnio je smisao i značenje tzv. Lutherove ruže.

»Križ crne boje, smješten je u središte srca crvene boje, a simbolizira Krista raspetog za nas. Ako srcem vjerujem biti ću spašen: Rim 10, 10. Crna boja podsjeća da križ usmrćuje našu tjelesnu narav, ali je u crvenomu srcu, prirodne boje, što poručuje da nas Kristov križ oživljava. Pravednik će živjeti po vjeri u Spasitelja: Rim 1, 17. Srce je u središtu bijele ruže, što poručuje da vjera daje radost, utjehu i mir. Može se reći, ΄stavlja΄ vjernika u središte ruže jer vjera daje mir kakav svijet ne daje: Iv 14, 27. Ruža mora biti bijela jer je to boja duha i anđela: Mt 28, 2 ‒ 3 i Iv 20, 12. Ruža je smještena na ΄nebesko plavoj΄ podlozi podsjećajući da je radost u Duhu i vjeri početak nebeske, vječne, radosti. Ona je već dijelom vjere i shvaćena nadom iako se, možda, još ne očituje. Zlatni obruč označuje: nebesku, neprolaznu, i ogromnu radost. Ona je mnogo vrjednija od svih radosti i dobara, baš kao što je zlato najdragocjeniji metal.«


Poruka na temu smisla i značenje “Lutherove ruže”