Vijesti

Nova knjiga: Reformacijski priručnik

Prirucnik-reformacije


Iz tiska je izašla knjiga T. M. Lindsaya »Reformacijski priručnik«, prijevod s izvornog  “A Handbook of The Reformation”. »Reformacijski priručnik« ima 218 stranica. Podijeljen je u četiri cjeline: Njemačka reformacija, Švicarska reformacija, Anglikanska reformacija, i Načela reformacije.

U prvoj se cjelini objašnjava ustrojavanje Evangeličkih Crkva u Njemačkoj te izvan nje. U drugoj se cjelini objašnjava ustrojavanje Reformiranih Crkava u: Švicarskoj, Francuskoj, Nizozemskoj, i Škotskoj. U trećoj se cjelini objašnjava ustrojavanje Anglikanske Crkve. U četvrtoj se cjelini pojašnjavaju načela reformacije, a na kraju je iscrpan redoslijed zbivanja. Knjiga je puna činjenica, ali pisana jednostavnim i pristupačnim izričajem, a obrađuje nastanak i razvoj reformacije.

Iz uvodnog dijela knjige ističemo slijedeće. »Usvoji sam stav dr. Merle d’Aubignéa: ‘Reformacija je bila obnova vjere i ne može se točno objasniti ukoliko se ova temeljna činjenica nema jasno na umu.’ Reformatori su pod utjecajem velikih vjerskih pokreta,  nastalih u osebujnim intelektualnim, društvenim i političkim uvjetima, željeli štovati Boga na način koji je bio njima prihvatljiv, po smjernicama Svetoga pisma, nalogu razuma i savjesti. Ipak je ova jednostavna želja uključivala ogromne društvene i političke promjene ne samo na pojedinim područjima ili državama nego u cijeloj Europi, zbog toga, priča o velikoj vjerskoj obnovi ne može biti napisana bez kraćega opisa političke i društvene povijesti toga vremena.«

dr. Thomas Martin Lindsay rođen je 18. listopada 1843. u Lesmahagowu, a umro je 6. prosinca 1912. u Glasgowu. Lindsay je bio poznati povjesničar i profesor reformirane teologije iz Škotske, autor više knjige iz područja povijesti reformacije. Predavao je u Free Church College u Glasgowu. Bio je oženjen za Annu Dunlop, s njom je imao dva sina.

Knjiga se može naručiti putem dolje navedenoga obrasca, pojedinačni se primjerci mogu dobiti na poklon, ili po cijeni od 30 kn.Reformacija