Vijesti

Posjeta iz Pakistana

Pakistanski propovijednik

U posjetu je bio pt.  Nisar iz Pakistana koji je kršćansko-reformirani propovjednik. Boravio je nekoliko dana u Zagrebu, a 7. ožujka 2018. održao je izlaganje o stanju i nedaćama kršćana u toj zemlji.

Služba je kršćana usmjerena evanđeoskom propovijedanju i poučavanju koje proizlazi iz Kristova poslanja temeljenoga na Mt 28, 18 – 20. Njegova je zajednica usmjerena služenju i pomaganju potrebitima, siromašnima te napuštenim obiteljima. Kršćani u Pakistanu imaju velikih nedaća, a nerijetko su proganjani te nasilno islamizirani. Njihove su potrebe slijedeće: molitva za Božji blagoslov i vodstvo, materijalna i pomoć oko ustrojavanja biblijsko-reformacijskih škola, zdravstvena skrb te đakonska služba za potrebite. Svi koji osjećaju misijski poziv dobro su došli da im se pridruže u širenju Božjega kraljevstva.

Islamska Republika Pakistan nastala je odvajanjem od Indije 1947. Veličine je 881 889 km2, te ima 197 404 000 stanovnika, a 62 posto živi u ruralnim područjima. Imaju pet velikih i više manjih etničkih skupina. Velika su većina muslimani (oko 96 posto), uglavnom suniti uz utjecaj vehabija. Nazočan je značajan broj radikalnih muslimana koji promiču politički totalitarizam i nasilje nad kršćanima.

Kršćana je malo (oko 4 posto). Izolirani su i nerijetko proganjani, prozelitizirani te ih se smatra građanima drugoga reda. Ima ih različitih tradicija i konfesija, od koji su protestanti i katolici najbrojniji.