Biografije

Stjepan: Prvi kršćanski mučenik

Stjepan

Okupljeno je mnoštvo odlučilo ubiti čovjeka koji je predano i ustrajno svjedočio vjeru. Presudile su mu njegove riječi: »Evo vidim nebesa otvorena i Sina Čovječjega gdje stoji zdesna Bogu.« (Dj 7, 56.) Presuda je okrutna: kamenovanje na smrt, a mjesto izvršenja okolica Jeruzalem. Dok se je okupljala pobješnjela svjetina, među njima, nedaleko mjesta egzekucije stoji Savao ‒ veliki mrzitelj, ali za divno čudo uskoro i promicatelj vjere u Boga. Prvi je kamen poletio, smrt je okrutna, a prizor zastrašujući.

Zvuče nevjerojatne i vrlo su upečatljive njegove posljednje riječi: »Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh!« Posljednje riječi, prvog mučenika kršćanske vjere Stjepana ostaju trajno svjedočanstvo snage vjere. Kratak prikaz iz njegova života pronalazimo u Djelima apostolskim 6, 5 ‒ 7, 60. Bio je kršćanin židovske nacije i vjerojatno grčkog porijekla, a to možemo zaključiti na temelju imena. Suvremenik Isusa, i vjerojatno jedan od njegovih prvih poklonika, te prvak sedmorice đakona zadužen za podjelu pomoći. Ta je služba uspostavljena kako bi se pomagalo potrebitima u podjeli hrane Prve kršćanske Crkve u Jeruzalemu. Opisan je kao čovjek: vjere, pobožnosti, duhovne snage, milosti i čudotvornosti. Bio je odličan apologeta i govornik; vičan uvjeravanju za Krista. Upravo je zbog toga došao u sukob sa skupinom libertinaca koji su skovali urotu te ga: lažno optužili, inscenirali suđenje i potaknuli njegovu smrt. Bio je poznavatelj Riječi Božje i neustrašivi promicatelj vjere u Boga. Stjepan je uzor vjernicima i primjer svim ljudima dobrih namjera zbog duhovnih, moralnih i ljudskih odlika.

Valja istaknuti kako su svi mučenici vjere (kojih je do sada bilo na milijune) pokazatelji snage vjere i svjedočanstvo za Boga. Mučenici su čuvali vjeru po cijenu smrti, bili su spremni umrijeti za ideale i zato su veliki, a ne zbog mučeništva samog po sebi. Vjera u Boga je bit njihove poruke i središte njihova života. To je evanđeoska poruka poslana svima uz poziv na obraćenje: okrenite se Bogu i živite vjeru! Poruka mučeništva za Krista je jednostavna i jedinstvena: istinska je vjera pokretač duha za koju je osoba spremna položiti život pa je poticaj i putokaz za ljude današnjice!

Autor: Branimir Bučanović