Biblijski nauk i pogledi

Ustrajnost

Ilustracija: Surfer

Isusova usporedba (čit. Lk 11, 5 10), o čovjeku koji ustrajno moli za pomoć, daje zanimljive poticaje.

Govori o čovjeku koji od svoga prijatelja, u nezgodno vrijeme, traži da mu posudi nešto što mu je potrebno. Iako vrijeme dolaska nije primjereno, a prijatelj ima drugih obveza, zbog ustrajnosti i molbe dobio je pomoć. Na kraju Isus poručuje: »Molite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se! Doista, tko god moli, prima; i tko traži, nalazi; i onomu tko kuca, otvorit će se!« Lk 11, 9 10.

Temeljna svrha ove usporedbe je poticaj na susret s Bogom kroz ustrajnu molitvu. Molitva Bogu je najveća zahvalnost koju čovjek duguje Stvoritelju, a to je i put na kojemu susrećem Svemogućega! Ustrajnost se ističe kao bitna odrednica koja pomaže u duhovnosti i životu. Jezikoslovci tvrde da ustrajnost znači: ne popuštati ili odustajati od određenog stava ili ideje. Nažalost ova se odlika često brka sa jednim sličnim, ali bitno drugačiji stavom tvrdoglavošću! Tvrdoglav, zadrt ili svojeglav je onaj koji uporno stoji pri svome, te ne uzima u obzir razloge i dokaze, i ne prihvaća savjete.

Kako biti ustrajan, a ne tvrdoglav? Na to pitanje nije lako dati odgovor, tim više što kulturološko nasljeđe, uglavnom, potiče tvrdoglavost pod krinkom ustrajnosti. Navedena usporedba pomaže. Ako smo na Božjem putu onda treba na njemu ostati bez obzira koliko nas tvrdoglavo razuvjeravali. Ukoliko neko tvrdoglavo brani lažni sustav vrijednosti, izopačeni moral i lažne ideologije ustrajno treba stajati na biblijskom sustavu vrijednosti!

Iako se na prvi pogled čini da se radi samo o igri riječi to nije tako, a posljedice mogu biti katastrofalne. Uzmimo jedan primjer. Pojedinci tvrdoglavo uvjeravaju da je totalitaristička ideologija, na ovim područjima, bila dobra. Unatoč činjenici što je samo u Hrvatskoj odnijela desetke tisuća ljudskih života, a daleko više stigmatizirala te uništila pojedince i obitelji, potaknula i promicala pljačkaški moral, koji je i danas proširen, te izopačila cijelo društvo; neki ju tvrdoglavo čuvaju i promiču. Iako je ta ideologija kao krunu svoga postojanja potaknula Domovinski rat u kojemu su: ubijeni tisuće ljudi, uništeni desetci tisuća domova, raseljene stotine tisuća ljudi; pojedinci tvrdoglavo kreatore toga zla i njihovog vođu, dokazanoga diktatora i zločinca, proglašavaju dobrotvorima, a rat opravdavaju izmišljenim i smiješnim argumentima. Dakle, suprotno istini i činjenicama, tvrdoglavo brane put propasti i promiču lažni moral propalih ideologija!

Suprotno ovim apologetima antikrista treba ustrajno moliti i djelovati. Moliti Boga za našu domovinu Hrvatsku, a djelovati tako da sve obmane i prijevare budu razotkrivene i odbačene. Na putu duhovne reforme društva, koja je temelj dobrih promjena, Božji blagoslov je presudan, a njega nema bez: vjere, molitve, ustrajnosti, iskrenosti, i odbacivanja grijeha prošlosti!

U cilju duhovne obnove dobro je postaviti i nekoliko pitanja: jesmo li spremni, i voljni zaviriti u dubine svoje duše te iskreno zazvati Boga u svoj život? Jesmo li spremni ustrajno tragati za istinom i graditi društvo vjere, i pravde; svaki od nas i za sve nas?! Ako jesmo onda smo na putu istine, a Istina prosvjetljuje i pobjeđuje! Isusov je put pravi put Istine a vjera u Boga motor duhovnih i društvenih promjena. Stoga, budimo motor reforme te ustrajni u molitvi i promicanju biblijskih istina kao uvjet promjenama pojedinca i naše domovine Hrvatske!

Autor: Branimir Bučanović