Biografije

Brat Roger: Osnivač Taizéa


Dana 16. kolovoza 2005., za vrijeme molitve, psihički poremećena žena došla je među mnoštvom okupljenih ljudi. Svi su ostali zaprepašteni nakon što je nasrnula i s više uboda nožem ubila čovjeka koji je cio svoj život posvetio navještaju evanđelja, tako je ovaj duhovnik postao i mučenik vjere u Krista.

Njegova je služba započela 20. travnja 1940. kada je kao mladi protestantski (kalvinski) teolog, sin pastora Reformirane crkve u Švicarskoj došao u francusko selo. Vihor nadolazećeg rata prijetio je uništiti sve dobro što je ljudska civilizacija do tada stvorila. Ono što će u Europi nastupiti ostaviti će duboke i teške rane na ljudima diljem svijeta. Zacjeljivanju će rana, jednim dijelom, pomoći i zajednica, koju je osnovao taj duhovnik. Njegova će vizija početi spašavanjem Židova tijekom holokausta, a nastaviti će se osnivanjem jedinstvene kršćanske duhovne zajednice koju čine protestanti i rimokatolici, okupljeni u nakani slavljenja Boga i promicanju duhovne obnove. Zajednica je prožeta kršćanskim naukom te prihvatljiva svim uravnoteženim strujama kršćanstva. Nepoznato će mjesto u Burgundiji postati svjetski poznato te privlačno mladima i starima, rimokatolicima i protestantima, tj. onima koji se žele duhovno obnoviti i rasti u spoznaji Boga. Osnivač je te zajednice brat Roger, odnosno Roger Louis Schütz-Marsauche, rođen 15. travnja 1915.

Taizé je malo mjesto, udaljeno 320 km jugoistočno od Pariza, tamo je smještena istoimena ekumenska molitvena zajednica koju čine katolici i protestanti. Stotinjak braće iz tridesetak različitih zemalja žive u skromnosti i molitvi, potiču duhovnu obnovu, promiču nauk Gospodina Isusa Krista, te su predani promoviranju pravde i mira u svijetu. Počeci su komune 1940., a rad počinje 1944. kada je brat Roger registrirao zajednicu u nakani da to bude mjesto molitve i duhovne obnove. Na Uskrs 1949. sedmorica kršćana, predvođeni bratom Rogerom, učinili su nešto što je tada u protestantskom svijetu bio neprihvaćen, a i danas prijeporan korak. Zavjetovali su se na komunski način života, celibat, siromaštvo i poslušnost. Prvi će brat katolik biti belgijski liječnik koji im se pridružio 1969. Zajednicu danas čine braća iz katoličke, reformacijske i anglikanske pozadine.

Od 1950. se u toj zajednici okupljaju ljudi koji dolaze na duhovnu obnovu, molitvu, kontemplaciju i spoznaju Boga. Tijekom vremena braća su razvila poseban oblik glazbe koji ujedinjuje različita kršćanska nasljeđa, a temelji se na pjevanju pojedinih kršćanskih poruka ili dijelova Svetoga pisma, s naglaskom na Psalme. Zajednicu godišnje posjeti oko 100 000 ljudi. Program duhovne obnove je zamišljen kao ciklus od sedam dana, od nedjelje do nedjelje, iako je moguće doći i nekim drugim danima. Tijekom boravaka u zajednici posjetitelji provode vrijeme u zajedničkim molitvama, proučavanju Svetoga pisma, razgovoru i radionicama, te zajedničkim obrocima u nakani duhovne obnove i spoznavanja Boga. Braća organiziraju skupove duhovne obnove po različitim gradovima svijeta. Jedan je takav skup održan u prosincu 2006. u Zagrebu. Tada se okupilo oko 40 000 posjetitelja, a skup je bio pod pokroviteljstvom Zagrebačke nadbiskupije. Trideset treći skup održan je u Roterdamu, a posjetitelje su ugostili predstavnici Reformirane i Katoličke Crkve.

Nekoliko godina prije svoje smrti brat Roger je imenovao svoga nasljednika, brata Aloisa katolika iz Njemačke, koji danas predvodi zajednicu.

Autor: Branimir Bučanović