Biblijski nauk i pogledi

Nada u Kristu

Ilustracija: Rastoke

Jedna je medijska kuća objavila vijest (2015.g.) koja se temelji se na istraživanju predstavljenom u jednom psihijatrijskom časopisu. Iznosi se kako je, posljednjih godina, u Europi i Sjevernoj Americi kao izravna posljedica ekonomske krize dodatno porastao broj samoubojstava. Više od deset tisuća slučajeva izravno su povezani s gubitkom materijalne sigurnosti. Mnogi pronalaze smisao svoga života u gomilanju materijalnih stvari, izgradnji karijere te utrke za ostvarivanjem vječne sreće kroz prolazne stvari i sumnjive stvarnosti. Kad u tome ne uspiju ili ne ostvare zacrtane planove njihovi životi se urušavaju, a tragedije su posljedice takovih sjenovitih snova.

Zbog teške stvarnosti potrebno se je ojunačiti i prenijeti poruku nade. Evanđelja donose poticaje koje pomažu čovjeku u cjelovitom sagledavanju sebe i stvarnosti. Isus ne negira i ne dobacuje materijalnu stvarnost, nego u prolazno donosi duhovno i vječno. Isusov nauk usmjerava čovjeka na ostvarivanje kroz školovanje, posao, karijeru, ali podsjeća kako postoji viši smisao života koji se nalazi u vjeri. Vjera u Boga daje čovjeku potpuni smisao i cjelovitost! Gospodin Isus Krist, koji je konačni i najveći Prorok, učitelj Istine te utjelovljena Riječ Božja sažeto je poručio: »Tko dolazi k meni, neće ogladnjeti; tko vjeruje u mene, neće ožednjeti nikada!« (Iv 6, 35.) Naglašava duhovnu stvarnost kao temelje sretnog, i smislenog života. Današnje društvo nudi materijalizam i konzumerizam kao religije novoga doba; kroz njih se nudi rješenje za sve čovjekove probleme, no stvarnost života pokazuje suprotno!

Bog nudi čovjeku puninu života koja se temelji na molitvi i spoznaji. Razumljivo je i pitanje: Kako doći do Boga? Pisac poslanice Hebrejima ovo je poručio: »Bez vjere nemoguće je omiljeti Bogu jer tko mu pristupa, vjerovati mora da postoji i plaća onima koji ga traže.« (Heb 11, 6.)  Na to se nastavlja i sljedeća biblijska poruka: »Vjera je već neko imanje onoga čemu se nadamo, uvjerenost u zbiljnosti kojih ne vidimo.« (Heb 11, 1.) Jednostavno i jasno može se zaključiti: vjera u Boga daje cjelovitost čovjeku, s vjerom se ostvaruje punina života; jer se pored materijalnog dobiva i duhovno. Naznačeno uvodi u nadu sadašnjeg za vječni život. Kršćanstvo je u tom smislu punina objave, spoznaja Boga, a vjera daje nadu za život! Život može i treba biti smislen, ali smisao valja tražiti u vječnim, ne u prolaznim stvarima te istim takvim stvarnostima. Kada se tako pristupa onda čovjek dobiva puni i pravi smisao.

Okolnosti života često pritišću; ali ne treba gubiti nadu, jer beznađe nije rješenje. Stoga, u strci, zbrci i pritiscima života uvijek se valja držati točnog duhovnog kompasa ‒ Krista Isusa i njegova nauka!

Autor: Branimir Bučanović